EnergiaMedi AmbientNota de Premsa

Sergi Morales: “la defensa del nostre planeta comença als nostres pobles i ciutats, i necessitem una Mataró verda, perquè no hi ha planeta B. Per això tenim un programa molt elaborat en matèria de medi ambient i sostenibilitat”

En Comú Podem Mataró presenta les seves propostes en matèria de medi ambient, sostenibilitat, energia i aigua

Aquest matí, davant del Tub Verd, Sergi Morales, candidat a l’alcaldia d’En Comú Podem Mataró, i Miquel Canal, candidat número 6, han presentat les propostes principals de la formació en matèria de medi ambient, sostenibilitat, energia i aigua.

“Mataró ha de ser una ciutat verda i l’Ajuntament ha d’aplicar polítiques ecologistes en tots els seus àmbits, de forma transversal” (Sergi Morales)

Sergi Morales ha recordat que “o reduïm dràsticament les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle de manera immediata o entrarem en una trajectòria de no retorn i els efectes del canvi climàtic seran greus i irreversibles. Els i les joves de tot el món s’estan mobilitzant darrerament de forma molt intensa defensant dient que no hi ha planeta B, i els hem d’escoltar. Cal impulsar polítiques cap a la transició energètica, i aquí els municipis tenim molt a dir”. Morales ha afirmat que “Mataró ha de ser una ciutat verda i l’Ajuntament ha d’aplicar polítiques ecologistes en tots els seus àmbits, de forma transversal”.

“Crearem una comercialitzadora municipal d’energia d’origen renovable, així com l’Oficina Municipal de l’Energia com a recurs de la ciutat orientat a l’assessorament i acompanyament de la ciutadania i empreses” (Miquel Canal)

En la seva intervenció, Miquel Canal ha esmentat algunes de les principals propostes d’En Comú Podem Mataró: “crearem una comercialitzadora municipal d’energia d’origen renovable, així com l’Oficina Municipal de l’Energia com a recurs de la ciutat orientat a l’assessorament i acompanyament de la ciutadania i empreses. Promourem el nou Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia i donarem suport a l’aplicació dels nous objectius generals pel Clima i l’Energia a l’escenari 2030. També elaborarem el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic i un Pla de Rehabilitació Energètica d’Edificis i Habitatges. També crearem l’oficina local de transició energètica”. Canal també ha destacat que “establirem taxes per a la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local de les instal·lacions de transport d’energia elèctrica, gas, aigua i hidrocarburs; i també facilitarem els projectes de generació d’energia destinada a l’autoconsum i establirem un sistema d’ordenances municipals que incloguin canvis urbanístics i bonificacions fiscals per a la generalització d’aquestes instal·lacions en l’àmbit privat, reduint així l’índex de dependència energètica exterior municipal. Augmentarem la superfície de plaques solars fotovoltaiques en els espais i edificis públics, i estudiarem la creació d’una central de biomassa per aprofitar els recursos forestals”. Canal també ha anunciat que “abordarem la recuperació de la titularitat pública de Mataró Energia Sostenible, que desenvolupa la xarxa de distribució de calor i fred, aprofitant l’escalfor residual d’infraestructures ambientals”. En matèria d’aigua, el candidat ha recordat que “l’aigua és un bé comú indispensable per a la vida i el seu accés és un dret humà reconegut per les Nacions Unides. Per això cal seguir defensant que Aigües de Mataró continuï sent una empresa pública, perquè som un exemple per a moltes altres ciutats i pobles”. Canal ha explicat que “impulsarem la creació del Tub Blau, per promoure la reutilització d’aigua regenerada des de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Mataró (EDAR) i distribuir-la per donar resposta a les necessitats del sector agroalimentari a les Cinc Sènies”.

“Residu zero, i per això cal potenciar l’economia circular. Volem impulsar una Càtedra d’Economia Circular al Tecnocampus per fomentar la investigació i recerca” (Sergi Morales)

Sergi Morales ha explicat que cal treballar per una ciutat amb “residu zero, i per això cal potenciar l’economia circular. Volem impulsar una Càtedra d’Economia Circular al Tecnocampus per fomentar la investigació i recerca. Introduirem també un nou servei municipal de recollida de voluminosos a domicili, gestionat per empreses d’economia social. També desenvoluparem el Parc Maresme Circular, impulsat des del Consorci de Residus del Maresme i l’Ajuntament de Mataró”. Morales ha explicat que “garantirem una correcta protecció del sistema d’espais lliures que envolten la ciutat urbana: l’espai agrícola de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix, la zona forestal, els turons d’Onofre Arnau, Can Boada i Turó de Cerdanyola”. Pel que respecta al front marítim, Morales ha explicat que “ha de ser un espai de referència de la nostra ciutat, com a paisatge urbà de lleure i activitat nàutica per a tothom. Per això, entre altres mesures, establirem mesures de protecció de l’alguer per garantir la biodiversitat que sosté aquest hàbitat. També garantirem el caràcter natural de la platja del Callao en el projecte d’urbanització del Passeig Marítim, i un tema fonamental: cal una redefinició del model de la zona comercial i de passeig del port”.

Back to top button