ActesAgendaCulturaExtrema dretaNota de PremsaNoticía

L’historiador Steven Forti presenta el seu llibre “Extrema derecha 2.0. Qué es y cómo combatirla” al local d’En Comú Podem Mataró

En una conversa amb el regidor d’En Comú Podem Sergi Morales, Forti va aprofundir en les tesis del seu llibre, on explica què és aquesta nova extrema dreta global i per què és un perill per a les democràcies liberals

Mataró, 21 d’abril del 2022

L’historiador Steven Forti va presentar ahir al local d’En Comú Podem Mataró davant més d’una vintena de persones el seu llibre Extrema derecha 2.0. Qué es y cómo combatirla (Akal).

En una conversa amb el regidor d’En Comú Podem Sergi Morales, l’autor va aprofundir en les tesis del seu llibre, on explica què és aquesta nova extrema dreta global i per què és una amenaça per a les democràcies liberals.

Forti va explicar com, abraçats a l’estil populista que defineix la política dels nostres dies, els Salvini, Orban, Le Pen, Bolsonaro i també Vox, es vesteixen de demòcrates, penetren a les institucions, aconsegueixen normalitzar el seu discurs i, de mica en mica, van erosionant la democràcia des de dins.

Segons Forti, haurem de conviure durant bastant de temps amb aquesta extrema dreta 2.0 i, per tant, com més aviat aconseguim entendre què és i com es presenta, abans serem conscients de l’amenaça real que representa.

Durant la presentació, Steven Forti també va donar importància al paper que estan jugant els mitjans de comunicació en aquesta normalització de l’extrema dreta, comprant el seu relat, donant rellevància als debats que crea i, en molts casos, fent de simples altaveus de les seves idees. Sobre aquest punt, Forti va reclamar als mitjans de comunicació que corroborin bé les notícies, que mirin d’evitar el fenomen del “clickbait” i, sobretot, creu necessària una major ètica periodística.

Per fer front i combatre aquesta nova extrema dreta, Forti assenyala a la responsabilitat compartida i a una resposta polièdrica. A part de la feina que han de fer els mitjans de comunicació, també es va referir a la tasca que han de fer els partits polítics i les institucions per bandejar les opcions polítiques d’extrema dreta i també el seu discurs i postulats. També va apuntar a la societat cada vegada més individualista en què vivim com a un dels obstacles per fer front a aquesta extrema dreta. En aquest sentit, va indicar la necessitat de teixir xarxes de convivència, establint relacions socials amb els nostres veïns i veïnes. Forti, d’aquesta manera, assenyalava a la fraternitat i a l’empatia que hem de mostrar cap als nostres conciutadans com a una de les armes més poderoses contra el discurs i les idees de l’extrema dreta.

Back to top button