ActesCanvi climàticEnergiaMaresmeMedi AmbientNoticíaTransició energètica

En Comú Podem proposa la gestió pública i directa de l’aigua al Maresme en un acte a Mataró

Mataró, 1 de juny del 2022

En Comú Podem i els seus representants al Consell Comarcal del Maresme (CCM) proposen a la resta de forces polítiques aprofitar l’oportunitat de la finalització de l’actual concessió el 2024 per a gestionar de forma pública i directa el subministrament d’aigua en alta i el servei de sanejament en el nord de la comarca. Actualment, el servei el presta l’empresa mixta, SIMMAR, S.L, amb AGBAR com a soci tecnològic. La gestió directa suposaria un estalvi molt important d’una despesa equivalent a més d’una cinquena part de tot el pressupost anual del Consell Comarcal.

Per a fer-ho possible, els comuns aposten per una empresa pública capaç de  prestar serveis en tota la comarca comptant amb l’aliança necessària amb les empreses públiques que ja ho fan i les que ho faran en els pròxims mesos.

Per a valorar les experiències a altres comarques i municipis catalans, En Comú Podem va convidar Jordi Delgado, Doctor en Enginyeria, regidor de l’Ajuntament de Montornès del Vallès i expert en les diverses formes de prestació del servei d’aigua i sanejament al  col·loqui sobre les expectatives de recuperació d’aquest servei pels ajuntaments i el Consell Comarcal del Maresme. Delgado va explicar que a Catalunya hi ha una situació de quasi monopoli de les empreses privades: el 80% de les famílies catalanes reben aigua d’empresa privada i, mes del 80 % d’aquestes famílies la reben d’AGBAR.

L’estudi de l’Agència Catalana de la Competència fet públic l’abril d’enguany demostra que el cost és molt superior en tots els casos on presten el servei empreses privades, cosa lògica atenent que a banda dels costos del servei el soci privat guanya per la via de cobrar dividend, de cobrar un cànon de gestió i pels beneficis de fer les compres de materials i de serveis a empreses del seu grup. Per tant, la remunicipalització és una forma d’introduir competència on no existeix,  d’abaratir costos i una oportunitat per a redistribuir la riquesa entre les 450.000 persones que viuen al Maresme.

Una de les vies per a gestionar democràticament l’aigua és l’adhesió a consorcis de municipis que, agrupats, són capaços de prestar-se serveis mancomunats a costos reduïts i assessorament tècnic i jurídic de primer nivell. Les economies d’escala (els beneficis pel fet de gestionar el servei de grans poblacions) són tan grans que mancomunar serveis és una pràctica necessària. En aquest sentit, paga la pena esmentar la CONGIAC que agrupa municipis importants com ara El Prat, Manresa, Mataró, etc. així com l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona; totes dues a disposició dels municipis que pretenen gestionar de forma directa els serveis d’aigua i sanejament.

Al Maresme, Mataró, Argentona, Arenys de Munt i Vilassar de Dalt a partir del desembre ja fan gestió pública en els seus municipis. La finalització de les concessions obra una oportunitat que els grups municipals d’En Comú Podem a tots els ajuntaments aprofitaran per a optar a la gestió directa de l’aigua.

Back to top button