Declaració InstitucionalDrets dels infantsEducacióEquipamentsEsportsMataróNoticía

En Comú Podem vol garantir dret al lleure educatiu dels nens i nenes durant l’estiu

S’aprova una Declaració institucional presentada pel grup municipal d’En Comú Podem Mataró per garantir el dret al lleure educatiu a l’estiu i l’adhesió al manifest “a l’estiu ens hi juguem molt”

Mataró, 30 de juny del 2025

Les vacances escolars d’estiu representen, per a molts infants i adolescents, una oportunitat per descansar, jugar, créixer, explorar i gaudir del temps lliure. Però també poden esdevenir un període d’aïllament, inactivitat o malnutrició per aquells que no tenen accés a activitats de lleure educatiu, acompanyament familiar o entorns segurs.

És per aquest motiu que el grup municipal d’En Comú Podem Mataró ha presentat una Declaració institucional per garantir el dret al lleure educatiu a l’estiu i l’adhesió al manifest “a l’estiu ens hi juguem molt”.

La proposta ha estat aprovada amb els vots favorables d’En Comú Podem, PSC, ERC, PP, Junts i CUP i l’abstenció de VOX.

A continuació reproduïm el text aprovat:

L’educació més enllà de l’escola, del temps lectiu, el que podríem entendre per l’educació no formal, l’educació periescolar, i/o l’educació en el lleure són claus pel desenvolupament personal, la promoció social i la inclusió d’infants i joves.  A Catalunya, els moviments d’educació en el lleure i de renovació pedagògica han tingut i tenen un paper capdavanter en la innovació educativa i en la construcció d’una visió integral de l’educació de les persones al llarg i ample de la vida, que generi oportunitats pel desenvolupament d’una ciutadania crítica, autònoma i feliç.

En aquest marc, cal entendre que les vacances escolars d’estiu representen, per a molts infants i adolescents, una oportunitat per descansar, jugar, créixer, explorar i gaudir del temps lliure. Però també poden esdevenir un període d’aïllament, inactivitat o malnutrició per aquells que no tenen accés a activitats de lleure educatiu, acompanyament familiar o entorns segurs. Aquesta situació afecta de manera particular els infants i adolescents en situació de pobresa o exclusió social, agreujant les desigualtats socials i educatives existents. La infància està condicionada pels estímuls i les experiències; necessita contextos, entorns educatius positius, i, per tant, les situacions de privació poden esdevenir negatives per la seva educació i socialització.

A Catalunya, segons dades recollides per la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat), 4 de cada 10 infants i adolescents no accedeixen a cap activitat d’estiu, tot i els esforços sostinguts de moltes entitats socials i ajuntaments. Aquest buit educatiu i relacional durant mesos té un impacte directe en el seu benestar, el seu desenvolupament integral i en les seves oportunitats futures. L’absència d’activitats d’estiu pot contribuir a la pèrdua d’aprenentatges, a l’increment del sedentarisme, al trencament de vincles socials i, en els casos més greus, a situacions de desprotecció.

El lleure educatiu és molt més que una alternativa d’oci: és una eina pedagògica, una experiència vital i una política de justícia social. Ofereix espais de relació, d’aprenentatge no formal, de participació i de descoberta, promou la salut física i emocional, fomenta l’ús del català i l’hàbit lector, i permet l’accés a la natura, al joc i a la cultura. També facilita la conciliació familiar, afavoreix la cohesió social i contribueix a construir comunitats més igualitàries i resilients.

Malgrat la seva importància, el lleure educatiu a l’estiu no està garantit com a dret efectiu i pateix una clara infrafinançament estructural, una forta dependència de les entitats del tercer sector i una cobertura territorial desigual. Cal passar d’un model voluntarista a una política pública estructural i universalitzada, que entengui el lleure com un dret i no com un privilegi, i que garanteixi l’accés de tots els infants i adolescents a, com a mínim, dues setmanes d’activitats educatives d’estiu de qualitat.

En aquest sentit, el manifest “A l’estiu ens hi juguem molt”, impulsat per la PINCat i l’Aliança Educació 360, i signat per més de quaranta entitats i col·legis professionals de referència dels àmbits educatiu, social, cultural, sanitari i esportiu, formula una crida contundent i transversal: garantir el dret al lleure educatiu d’estiu per a tothom, prioritzant els infants en situació de vulnerabilitat i reconeixent el valor educatiu i comunitari del lleure com a pilar del sistema de garanties d’infància.

Aquesta crida no només és legítima i necessària, sinó que està plenament alineada amb el marc legal vigent. El lleure educatiu ja és reconegut per la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, així com pel Pacte Nacional per a la Infància, i la mateixa Síndica de Greuges ha reclamat recentment una Estratègia de Reconeixement del Lleure Educatiu com a mesura imprescindible de país per combatre la pobresa infantil i garantir oportunitats.

Des del món local i institucional, tenim la responsabilitat de sumar-nos a aquesta reivindicació i d’impulsar accions concretes per fer del lleure educatiu d’estiu un dret efectiu, inclusiu i universal. Fer-ho no és només una qüestió d’infància; és una aposta de país, de futur i de justícia social.

Per aquests motius el grup municipal d’En Comú Podem Mataró proposa a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró l’adopció dels següents

ACORDS:

  1. Adherir-se al manifest “A l’estiu ens hi juguem molt”, impulsat per la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) i l’Aliança Educació 360, expressant el suport institucional a les seves demandes i als principis que defensa per garantir el dret al lleure educatiu d’estiu, inclusiu, saludable i comunitari.
  2. Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a desplegar una estratègia nacional per a la universalització del lleure educatiu d’estiu, amb finançament estructural i estable, especialment orientat als territoris amb major vulnerabilitat social, i amb la participació activa dels municipis i les entitats socials i educatives del territori.
  3. Traslladar els presents acords a la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) i a l’Aliança Educació 360 com a mostra de suport, al Departament de Drets Socials i Inclusió, al Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i a les entitats municipalistes de Catalunya
Back to top button