Canvi climàticDeclaració InstitucionalGeneralitatMaresmeMedi AmbientMobilitatNoticía

L’Ajuntament de Mataró demana pacificar urgentment la carretera N-II al seu pas pel Maresme

La Junta de Portaveus ha aprovat una Declaració institucional presentada per En Comú Podem Mataró que insta a la Generalitat a complir els compromisos per pacificar la carretera

Mataró, 2 d’octubre de 2023

La Declaració institucional que ha presentat En Comú Podem Mataró per demanar la pacificació urgent de l’N-II s’ha aprovat amb els vots favorables d’En Comú Podem Mataró, PSC, ERC, Junts, CUP i PP. Vox, s’ha abstingut.

A continuació reproduïm el text íntegre de la moció aprovada:

“El projecte de pacificació de l’N-II ha de ser una prioritat per part del Govern de la Generalitat. Davant els retards històrics acumulats per part de l’administració i malgrat els diversos anuncis d’aquests darrers mesos seguim sense tenir cap avenç tangible i ens preocupa el  compromís amb la conversió de l’N-II en una via pacificada adequada a les necessitats del segle XXI. És un espai amb potencial per transformar-se en una via innovadora, on poder implementar un nou model de transport urbà i interurbà sostenible i respectuós amb el medi.

El projecte de pacificació de l’N-II al seu pas pel Maresme, fruit de les mobilitzacions ciutadanes, especialment de la plataforma «Recuperem el Baix Maresme», es veu més necessari que mai per combatre l’emergència climàtica i la necessitat de repensar els pobles i les ciutats tal i com les coneixem. Una carretera nacional pacificada ha de contribuir a mitigar amb solvència els efectes de la contaminació o les alteracions del clima que s’expressen amb onades de calor extremes o aiguats d’una intensitat i freqüència inaudita.

Es tracta de consolidar i millorar un model de disseny urbà i interurbà que atengui les noves necessitats socials i ambientals i que doni prioritat a la qualitat de vida de les persones en l’espai públic, i també en el privat, ja que l’impacte acústic condiciona la tranquil·litat dels veïns i les veïnes.

La pacificació de l’N-II també és necessària per resoldre la connectivitat de les ciutats del Maresme amb les seves costes, facilitant a la ciutadania l’accés a l’espai públic de la nostra façana marítima.

A hores d’ara, encara no s’ha executat la partida pressupostària de 49 milions d’euros per dur a terme la pacificació de l’N-II al Maresme i el carril bici, que recollia l’acord de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2022.

El passat mes de març, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció sobre les necessitats econòmiques i socials del Maresme que defensava la pacificació de l’N-II, la creació d’un carril bici i el reforç de les connexions i freqüències de rodalies i dels autobusos, entre d’altres mesures.

Aquest juliol, el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat van firmar un protocol per destinar, entre d’altres partides, 384 milions d’euros per a la millora de l’N-II i de la C-32 al Maresme. Amb l’objectiu de redistribuir el trànsit de l’N-II cap a la C-32 i reconvertir l’N-II en un eix cívic amb una velocitat més reduïda, menys carrils per als cotxes i més espai per als vianants i un carril bici. Aquest protocol, està encara pendent de la firma del conveni pertinent.

Per tot això, el grup municipal d’En Comú Podem Mataró proposa a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró l’adopció dels següents

ACORDS

  1. Instar al Govern de la Generalitat a desbloquejar immediatament la partida de 49 milions d’euros dels pressupostos del 2022 per dur a terme la pacificació de l’N-II al Maresme i el carril bici.
  1. Instar al Govern de la Generalitat a complir la moció sobre les necessitats econòmiques i socials del Maresme aprovada el març del 2023 al Parlament de Catalunya.
  1. Instar al Govern d’Espanya i al Govern de la Generalitat a donar compliment al protocol firmat el juliol entre l’Estat i la Generalitat i que ha de desbloquejar 384 milions d’euro, en part destinats a la pacificació de l’N-II.
  1. Traslladar els presents acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Govern d’Espanya, als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Consell Comarcal del Maresme i a la plataforma Recuperem el Baix Maresme.”
Back to top button