ComunicatDeclaració InstitucionalInternacionalNoticíaSin categoría

En Comú Podem Mataró recolza una moció de suport a la resolució del conflicte del Sàhara en el marc del procés de descolonització sustentat en les resolucions de l’ONU

La Declaració Institucional la presentava ERC amb el suport d’En Comú Podem Mataró i no es va aprovar pels vots en contra del PSC i de C’s

Mataró, 5 d’abril del 2022

El grup municipal d’ERC va presentar dilluns passat a la Junta de Portaveus de Mataró una Declaració Institucional que incorporava unes esmenes d’En Comú Podem Mataró (comptava amb el suport d’aquest grup municipal) per denunciar el canvi de posicionament del President del Govern espanyol respecte el Sàhara Occidental. Els promotors d’aquesta moció deixen clar que ni comparteixen ni entenen aquest canvi d’orientació en la política espanyola respecte el Sàhara Occidental i expressen que mantenen i reafirmen la seva posició de solidaritat amb el poble Sahrauí i d’un itinerari per a una solució que assumeixi la seva voluntat. El text de la moció també expressa el compromís a seguir treballant perquè la posició de les institucions espanyoles retorni a la cerca d’una solució basada en el Dret Internacional i el respecte a la voluntat del poble Sahrauí.

En Comú Podem Mataró lamenta que la Declaració Institucional no s’hagi pogut aprovar degut als vots en contra del PSC i de C’s. Junts hi va votar favorablement.

A continuació, reproduïm el text de la moció:

“El passat 18 de març es feia públic que el govern espanyol havia trencat la seva posició neutral respecte el conflicte al Sàhara Occidental mitjançant una carta dirigida a Mohammed VI en què mostrava el seu suport al pla d’autonomia presentat pel Marroc l’any 2007.

Posteriorment, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va ratificar el posicionament del president del govern, Pedro Sánchez, anunciant en roda de premsa una nova etapa en les relacions entre el Marroc i l’Estat espanyol.

Amb aquest gir, el govern espanyol trenca el consens àmpliament consolidat sobre el conflicte, tant en el marc de Nacions Unides com entre les forces polítiques al Congrés dels Diputats, segons el qual la seva solució ha de passar per la lliure autodeterminació del poble sahrauí.

La proposta d’autonomia confronta aquest principi d’autodeterminació, ja que, tal com es contempla als acords de pau signats l’any 1991 entre el Marroc i el Front Polisario, la via de resolució del conflicte és mitjançant la celebració d’un referèndum.

El govern espanyol ha adoptat el nou posicionament en un moment especialment delicat a la regió, en mig de l’increment de la confrontació geopolítica al Magreb amb el trencament de relacions diplomàtiques entre Algèria i el Marroc i amb la reobertura del conflicte armat al Sàhara Occidental des de novembre de 2020.

La decisió ve a agreujar un conflicte que s’arrossega des de fa quaranta-sis anys i arriba com a resposta al conflicte diplomàtic entre els regnes d’Espanya i del Marroc fruit de l’hospitalització a territori espanyol del president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i líder del Front Polisario, Brahim Gali, de setanta-tres anys, l’abril de 2021 “per raons estrictament humanitàries” segons el govern espanyol. Aquest fet va comportar que Rabat no impedís l’entrada a Ceuta de fins a 12.000 persones que es trobaven en territori marroquí, una frontera que habitualment s’encarrega de blindar la immigració per encàrrec de Madrid. En aquell moment, el Marroc ja va advertir que la situació de crisis entre els dos estats anava més enllà de l’acollida hospitalària i que reclamava un posicionament contundent per part del govern espanyol a favor de l’ocupació del Sàhara. Un pronunciament que finalment ha arribat. El nou escenari no només perjudica els drets del poble sahrauí, sinó que ho fa a costa de perpetuar la vulneració dels drets de les persones migrants i

refugiades amb l’externalització de les fronteres i de les polítiques migratòries. D’altra banda, el portaveu del secretari general de l’ONU ha recordat que el conflicte ha de resoldre’s “amb un compromís entre les parts i dins el procés polític facilitat per l’ONU”. L’Estat espanyol no pot ignorar aquest context i, d’acord amb la seva responsabilitat històrica amb el poble sahrauí, ha de treballar en favor del compliment de la legalitat internacional. En cap cas, el govern pot negociar ni qüestionar el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació i, per tant, donar suport a un pla com el d’autonomia que qüestiona el dret dels i les sahrauís.

Amb aquest canvi de posicionament Espanya creua una línia vermella, la de la imparcialitat, la de ser garant d’assolir una solució justa i digna al conflicte entre les dues parts, coneixent el sofriment de la població sahrauí desplaçada des de fa ja 50 anys.

No entenem ni compartim aquest canvi d’orientació en la política respecte el Sàhara Occidental i conseqüentment mantenim i reafirmem la nostra posició de solidaritat amb el poble Sahrauí i d’un itinerari per a una solució que assumeixi la seva voluntat. Seguirem treballant perquè la posició de les institucions espanyoles retorni a la cerca d’una solució basada en el Dret Internacional i el respecte a la voluntat del poble Sahrauí.

La resolució d’aquest conflicte –malauradament estancat- requereix un nou impuls, certament. Però aquest no pot passar per assumir el punt de partida i el marc resolutiu de la part marroquí. El moment internacional actual ja és prou complex com per a un realineament brusc com aquest, antagonitzant la part Sahrauí i altres països de la regió. Cal reimplicar tots els actors regionals, a les institucions europees i els esforços de Nacions Unides per dibuixar un camí amb ple respecte a la legalitat internacional.

Per tot això, el Grup Municipal d’ERC-MES, amb el suport del grup municipal d’En Comú Podem Mataró, proposa l’adopció dels següents ACORDS:

  • 1. Donar suport a la resolució del conflicte del Sàhara en el marc del procés de descolonització sustentat en les resolucions de l’ONU inclòs el dret d’autodeterminació del poble sahrauí mitjançant un referèndum.
  • 2. Demanar al govern de l’Estat espanyol que rectifiqui de forma immediata el seu posicionament favorable a un pla d’autonomia del Sàhara Occidental, que és contrari als drets del poble sahrauí.
  • 3. Demanar al govern espanyol que tingui una actitud proactiva favorable a la realització del referèndum d’autodeterminació del Sàhara Occidental, tal com li correspon com a potència administradora del territori i de denúncia de les repetides violacions dels drets humans que pateix el poble sahrauí als territoris ocupats pel Marroc.
  • 4. Traslladar al Govern d’Espanya el rebuig al pla del Regne del Marroc d’autonomia per al Sàhara Occidental per no complir les resolucions de l’ONU ignorant el dret a la lliure determinació del poble sahrauí.
  • 5. Instar al Parlament de Catalunya a què constitueixi l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara, ja que malgrat haver estat en funcionament les darreres legislatures més d’un any després de l’inici de la XIII continua sense activar-se, per tal que Catalunya tingui una representació institucional de màxim nivell a l’hora de fer arribar el seu suport a una resolució pacífica i respectuosa amb els drets del poble sahrauí.
  • 6. Fer arribar aquest acord al Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del govern d’Espanya, al Parlament de Catalunya, al Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, a la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments amb el Poble Sahrauí, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí, a FAM (Federación de Asociaciones Madrasa), a CEAS (Coordinadora Estatal d’Associacions Solidàries amb el Sahra), i a la Delegació del Front Polisario a Catalunya.”
Back to top button