ComunicatDemocràciaHomenatgeInternacional

Comunicat conjunt d’En Comú Podem i Esquerra Republicana de Catalunya perquè es dediqui un espai a Mataró de record i homenatge al president xilè Salvador Allende

Mataró, 6 de febre del 2023

L’11 de setembre de 1973, moria el president Salvador Allende a conseqüència del cop d’estat del general Pinochet. Aquest proper 11 de setembre, en farà 50 anys.

Sota la presidència d’Allende, el Govern xilè va iniciar el que es va conèixer com la “via xilena cap al socialisme”. Durant el seu mandat, el Govern xilè va accelerar la reforma agrària, va crear del Sistema Único de Salud (SUS), va acabar d’executar un Pla nacional de construcció d’habitatges, va nacionalitzar la indústria del coure (que fins aleshores havia estat en mans d’empreses nord-americanes), va impulsar i reforçar el sistema educatiu públic i es van prendre una sèrie de mesures econòmiques i laborals amb l’objectiu de redistribuir la riquesa del país.

El cop d’estat de Pinochet, que va comptar amb la participació de la CIA, va acabar amb la vida de Salvador Allende, i també amb la democràcia a Xile, instaurant una dictadura militar repressiva que va deixar milers de persones assassinades i torturades per la policia, més de mil persones desaparegudes i centenars de milers de persones exiliades.

Allende i la Unitat Popular van suposar una esperança que anava molt més enllà de Xile i comptava amb el suport de molta gent d’esquerres arreu del món. Per la radicalitat democràtica del projecte i per la diversitat de les formacions que formaven part de la coalició d’Unitat popular. El cas d’Allende, tants anys després, representa un referent absolut de dignitat i és una mostra extraordinària de la ignomínia del feixisme.

A Mataró, fa temps que es reivindica, i reivindiquem, que hi hagi un espai a la ciutat on poder recordar i honrar la memòria del president Salvador Allende.

És per això que des d’En Comú Podem Mataró i des d’Esquerra Republicana de Catalunya, proposem:

  1. Que es dediqui un espai a Mataró de record i homenatge al president xilè Salvador Allende.
  2. Que s’aprofiti aquest 2023 per commemorar l’efemèride dels 50 anys de la seva desaparició amb l’organització d’un acte de record i memòria juntament amb les entitats que treballen en l’àmbit de la memòria històrica.

Per aquest motiu que iniciem una recollida de suports de les entitats i de la ciutadania de Mataró per tal que el proper 11 de setembre del 2023, amb motiu dels 50 anys de la seva mort, puguem homenatjar el president Allende en un espai de la ciutat de Mataró dedicat al seu record.

Back to top button