ComunicatGovernNota de PremsaNoticíaRepúblicaSegona República

En Comú Podem Mataró commemora el 91è aniversari de la proclamació de la II República

La bandera republicana gegant d’En Comú Podem ha tornat a sortir als carrers de Mataró aquest 14 d’abril

Mataró, 14 d’abril del 2022

En la celebració del 91è aniversari de la proclamació de la II República espanyola, la militància d’En Comú Podem Mataró han tret a passejar la bandera republicana gegant, han participat a la hissada de la bandera republicana que organitza el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró i els regidors Sergi Morales i Sarai Martínez han llegit un manifest que reproduïm tot seguit:

“Avui es compleixen 91 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola, després d’unes eleccions municipals en les que els partits republicans van guanyar en les principals àrees urbanes, gràcies a un programa alternatiu i de canvi social que trencava amb la vella Espanya de la Restauració.

Entre els seus principals avenços socials, cal destacar que la Segona República va obrir la porta a la participació política de les dones, conquerint el dret a vot, i l’any 1932 participant per primera vegada en unes eleccions. Així mateix, es va aprovar el matrimoni civil o el dret al divorci, que va permetre a les dones de la República conquerir drets bàsics.

Es va avançar en matèria educativa i cultural, establint i democratitzant uns pilars socials bàsics, es va entomar la reforma agrària, es va donar protagonisme al moviment obrer i es va treballar per la separació entre l’Estat i l’Església. Per altra banda, es va donar una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat espanyol, aprovant-se els estatuts d’autonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia.

En definitiva, l’adveniment de la Segona República es va traduir en avenços per transformar la nostra societat, per defensar les llibertats individuals i col·lectives, i per la consecució de la justícia social.

44 anys després de la consulta de la Constitució i amb una societat política, socialment i generacionalment molt diferent, i partint de l’existència d’una realitat plurinacional, reclamem que la ciutadania pugui decidir sobre el model polític institucional i escollir la forma d’Estat, pronunciant-se democràtica i lliurement en un referèndum clar si vol tenir una monarquia o vol tenir una república.

Visca la República!”

Back to top button