HomenatgeNota de PremsaNoticíaSegona República

90 ANYS DESPRÉS, VISCA LA REPÚBLICA!

Mataró, 14 d’abril de 2021

Aquest 14 d’abril es compleixen 90 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola. Aquell ja llunyà 1931 es va promoure l’avenç, en la transformació de la nostra societat, en defensa de les llibertats individuals i col·lectives i per la justícia social. Per primera vegada al nostre país, principis com el de ciutadania, laïcitat, solidaritat, fraternitat, igualtat, etc. passaven a ser política d’estat i no simples paraules sense contingut real. El règim monàrquic amb tot el que comportava va ser sobrepassat per la força d’una ciutadania que va entendre que era el seu moment, el moment del poble i de la justícia social.

Alguns mesos després, les Corts republicanes van promulgar la Constitució més avançada del seu temps, que en l’article primer definia Espanya com “una República democràtica de treballadors de tota classe, que s’organitza en règim de llibertat i de justícia”. La Segona República va aixecar l’ànim del poble amb un programa de canvi social basat en la reforma agrària i el protagonisme del moviment obrer, la separació de l’Estat i l’Església, el control democràtic dels cossos armats, una ambiciosa feina educativa i cultural i una resposta política a la pluralitat nacional d’Espanya, reconeixent els estatuts d’autonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia. Entre els principals avenços, la Segona República va obrir la porta a la participació política de les dones, que van conquerir el dret a vot, el matrimoni civil i el dret al divorci, per citar alguns exemples.

La República es una forma d’estat que els ciutadans van triar de manera democràtica i que va ésser truncada pel cop d’estat feixista del 18 de juliol de 1936, que va donar inici a una cruenta guerra civil. A sang i foc, el feixisme va acabar amb la voluntat democràtica del poble, condemnant-lo a gairebé 40 anys de dictadura i terror, amb un règim totalitari que va esclafar les llibertats i va assassinar milers de persones pel simple fet de pensar diferent. Moltes d’elles van militar en la lluita antifranquista en les files de partits com el PSUC o el PCE o de sindicats com les Comissions Obreres, organitzacions que són referència per a la gent d’En Comú Podem Mataró. Quan el més fàcil era callar, la nostra gent es va jugar la vida en la negra nit del franquisme.

Durant els difícils anys de la Transició, la nostra militància va treballar com qui més, de forma activa, en la recuperació de les llibertats democràtiques, i avui ens sentim en l’obligació de continuar aquella lluita, més encara amb l’auge de l’extrema dreta i la degradació més absoluta de la institució de la monarquia al nostre país. Com sempre, la nostra gent estarà al peu del canó, denunciant les actituds feixistes i combatent-les activament, no des de la falsa retòrica ni el simbolisme, sinó amb determinació, compromís i amb accions concretes i sòlides. Cal reivindicar com mai els valors que es reclamaven aquell 14 d’abril de fa 90 anys, però no per caure en la nostàlgia, sinó per treballar per assolir la Tercera República, perquè ens permetrà disposar de millors eines per defensar els drets de la gent comuna, també en un temps especialment complicat a causa de la pandèmica de la covid-19, que tantes vides ha segat.

Creiem que la millor forma d’homenatjar els defensors i defensores de la República i la democràcia és reivindicant i fent nostres els valors ètics i democràtics que els va guiar en la seva lluita per un món més just. Ara, determinats dirigents polítics s’omplen la boca amb la paraula “República”, quan les seves accions poc tenen a veure amb els valors republicans ni democràtics, optant per actuacions ignorant la voluntat popular, degradant les institucions que tant va costar recuperar, trepitjant els nostres serveis públics i dotant de protagonisme a institucions privades sense cap control i que no han estat escollides democràticament. En aquest sentit, cal estar amatents també a les actituds antidemocràtiques que provenen de determinats sectors de la dreta ultranacionalista catalana.

Avui, com sempre, cal defensar els valors de defensa d’allò públic, de la “res pública”, i hem de reivindicar com mai la divisa de LLIBERTAT, IGUALTAT i FRATERNITAT, en aquests temps convulsos que ens estan tocant viure.

Avui, 90 anys després, des d’En Comú Podem Mataró cridem VISCA LA REPÚBLICA!

Vídeo commemoratiu d’En Comú Podem Mataró per celebrar el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República
Back to top button