ActesCCOOCulturaJCCMaresmeNoticíaPSUCRepública

Es presenta el llibre sobre la història del PSUC de Mataró en un Cafè de Mar ple de gom a gom

Juan Ortiz, autor de “L’abraçada del PSUC (Mataró 1966-1977)” presenta el seu treball acompanyat de Dolors Camats, en una sala d’actes que es va quedar petita

Mataró, 17 d’abril del 2024

Ahir, 16 d’abril, la sala d’actes del Cafè de Mar es va omplir de gom a gom per escoltar la presentació del llibre de Juan Ortiz “L’abraçada del PSUC (Mataró 1966-1977)”, prologat pel mataroní Josep Maria Fradera, catedràtic emèrit d’Història de la Universitat Pompeu Fabra. L’acte, organitzat pel grup de Memòria històrica del PSUC Viu i del d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), va comptar amb la participació de Dolors Camats, directora de la Fundació Catalunya Europa i exdiputada d’ICV. A primera fila, van ser-hi presents diferents personalitats vinculades al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), entre les que destacava Eulàlia Vintró, figura clau del Partit i d’ICV, exdiputada i líder de l’organització a l’Ajuntament de Barcelona.

En la seva intervenció, Dolors Camats va expressar la importància i l’exemple que va donar el PSUC, per la seva generositat en la construcció de la unitat de les forces democràtiques, tant pel que fa en la lluita per la qüestió nacional com en la seva mixtura del moviment obrer i veïnal per tal de desgastar la dictadura franquista. Segons Camats, la gran lliçó del PSUC, vista en retrospectiva, és la necessitat d’entendre que són les capes populars qui necessiten de la política, i que no es pot lluitar eficaçment per la millora de les condicions de les majories socials sense organització.

Les més de 120 persones presents a l’acte van seguir atentament l’exposició de Juan Ortiz, que va fer un resum de la trajectòria del PSUC a Mataró d’ençà els anys seixanta i el seu paper protagonista i hegemònic en gairebé tots els àmbits polítics, socials i culturals de la ciutat, des del moviment de Comissions Obreres, el Cine Club, l’Agrupació Científico-Excursionista, el moviment veïnal, les arts plàstiques, el teatre, etc.

En sortir, moltes de les persones assistents comentaven, exemplar en mà, que aquest llibre pot ser el títol revelació d’aquest Sant Jordi a la ciutat de Mataró, perquè tot i ser un llibre d’història local, conté testimonis inèdits i representa un tresor de la memòria popular de les “dues ànimes del purgatori” a la nostra ciutat, tant del Centre com dels barris. El llibre ja es troba a disposició del públic a les llibres Buc de Llibres i a Dòria Llibres, i properament també en altres llibreries de la ciutat.

Back to top button